Muggsopp - kor farleg er det eigentleg?

Lars Haugen Aardal ser nærmare på muggsopp i mikroskopet på SmaksLab hjå ViteMeir.

Nokre matvarer blir fortare dårlege enn andre. Mateksperten hjå ViteMeir fortel kva du bør tenkje på.

– Det finst matvarer som aktivt brukar muggsopp for å gje den rette smaken. Døme på dette er soyasaus, blåmuggost, kimchi eller brøddeig, seier matekspert hjå ViteMeir, Lars Haugen Aardal.

– I dei fleste andre matvarer er muggsopp uønskt og eit teikn på at produktet begynner å bli dårleg.

Stor variasjon i sopp

Variasjonen i muggsoppen kan samanliknast med "vanleg” sopp. Nokre gjev veldig god smak, medan andre ønskjer me for all del å unngå.

Lars fortel at hovudregelen er at faste matvarer med lågt vassinnhald toler muggsopp betre enn mjuke matvarer.

– Med gulrøter og andre typar faste grønsaker, så kan du kutte vekk den delen som er mygla og bruke resten.

Mykotoksinar

– Matvarer som har høgare vassinnhald er gjerne mjukare i konsistensen. Her skal du kaste det som er dårleg, altså der du kan sjå synleg muggsopp. Dette gjeld mellom anna frukt og bær.

I nokre typar mat, sånn som kjøt og fisk, brød, ris og pasta, produserer muggsoppen såkalla mykotoksinar. Desse kan vere farlege for menneske og dyr, så her oppfordrar mateksperten om å vere litt ekstra forsiktig.

Les også: Kan eg ete ris frå dagen før?

Sjå, lukt, smak!

Visste du at nesten 50 % av all maten me kastar i Sogn kunne vore eten? Ein god regel er å sjå, lukte og smake på maten før ein bestemmer seg for å kaste.

– Ver fornuftig. Viss det er litt overflateflekkar med mugg, så går det fint an å ete utan å bli dårleg. Men det er kanskje ikkje noko du serverer til gjestane dine, avsluttar Lars.

Få fleire matreddartips frå SIMAS.

Video om muggsopp:

Gasta Design

Vi skaper lønnsame nettsider basert på Squarespace, og utviklar gjerne din visuelle identitet eller hjelper deg med digital markedsføring.

https://www.gasta.no/
Forrige
Forrige

Gratiskvote på levering av avfall

Neste
Neste

Teiknekonkurranse for 6. klassingar i Sogn