Sirkulære Sogn: Korleis ivareta matressursane våre?
Å redusere matsvinn kan bety enormt mykje på verdsbasis. I april er det fagdag om korleis ein kan auke bevisstheita i vår eigen region.
Noreg har forplikta seg til FN sitt bærekraftsmål om å halvere det globale matsvinnet innan 2030. Å redusere matsvinn kan redusere svolt og matmangel, redusere klimaavtrykk, bevare naturressursar og styrke økonomiske system.
Men korleis kan me auke bevisstheita rundt berekraftig matproduksjon og forbruk i vår eigen region? Det vil årets fagdag ta for seg.
Fagdagen blir arrangert torsdag 25. april kl. 09 - 15 i kultursalen på Nasjonalt villakssenter i Lærdal.
SIMAS vil bidra med to foredrag denne dagen:
- Tall og fakta matsvinn Indre Sogn - v/Jørn Mortensen, rådgivar i SIMAS 
- Sist i verdikjeda – Frå matavfall til kvalitetskompost Utfordringer og moglegheiter v/ Dagny Ugulsvik Alvik, direktør i SIMAS 
Arrangementet er ein unik moglegheit for kommunar og næringsliv til å bidra til ein meir berekraftig framtid for matproduksjon og forbruk i regionen vår. Me ser fram til ein dag fylt med innsikt, læring og inspirasjon!
- 
      
        
          
        
      
      - 09.00 - Velkommen! v/Ingeborg Lysne, næringsrådgjevar i Lærdal kommune 
- Lise Sundberg v/Smake Meir står for maten i pausane gjennom dagen, Nydelege smårettar som viser matredding i praksis. 
 - Tall og fakta matsvinn i Norge - Norsk Institutt for bærekraftsforskning ved Ina Charlotte Berntsen 
- Matsvinn i primærleddet – v/fruktbonde Harald Blaaflat Mundal, Blaaflat gard i Lærdal 
- Fakta om matsvinn frå Norges største pakkeri for frukt og grønt - Sogn frukt og grønt v/ Inghild Lysne Sanden 
- Mindre matsvinn er vinn-vinn, matsvinn i eit verdikjedeperspektiv - ved Sentral Kulturansvarleg Produsent (SKP) frukt,Harald Blaaflat Mundal, Gartnerhallen 
- Utnytting av overskotsmat - Matsentralen Vestland v/ Monica Rieber-Mohn Fuhr 
- Matredding i praksis - Haugen Gardsmat ved Odd Ohnstad 
- Tall og fakta matsvinn Indre Sogn - SIMAS v/Jørn Mortensen 
- Matsvinn i Norge, utfordring og moglegheiter - Spis opp maten v/Mette Havre 
- Matredding som ny næring - Presentasjon av lokale verksemder som nyttar matsvinn som ressurs 
- Sist i verdikjeda – Frå matavfall til kvalitetskompost Utfordringer og moglegheiter v/ Dagny Ugulsvik Alvik, SIMAS 
- Paneldebatt leia av journalist og matreddarentusiast Hanne Stedje 
- 15.30 Avslutning v/ordførar i Lærdal kommune Audun Mo 
- 14.00 – 17.00 Minimarknad med lokale utstillarar i foajeen 
 
 
                         
            